Κόπωση των ματιών στον υπολογιστή

Κάθε φορά που κοιτάζουμε μία οθόνη για ώρες,είτε πρόκειται για υπολογιστή, τηλεόραση ή τηλέφωνο,εκτιθέμεθα σε μπλε φώς από τη συσκευή.Η δυσφορία που δημιουργείται είναι η λεγόμενη οπτική κόπωση.Οι περισσότεροι από εμάς ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρά μας λιγότερο όταν κοιτάζουμε τις οθόνες προκαλώντας μία ένταση των ματιών και ξηροφθαλμία.Παρόλο που συχνά συνδέουμε το μπλε φως με υπολογιστές και τηλέφωνα,η μεγαλύτερη πηγή μπλε φωτός είναι ο ήλιος.Έτσι όταν βγαίνουμε έξω λαμβάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της μπλε ακτινοβολίας.Η μπλε ακτινοβολία έχει οφέλη αλλά και κινδύνους.

Υπάρχουν καθημερινές συνήθειες, για να προστατεύσουμε την υγεία των ματιών σας.
•    Χρησιμοποιούμε τεχνητά δάκρυα για την ανακούφηση της ξηρότητα και του καύσου των οφθαλμών. 

•    Βελτίωση του φωτισμού στο χώρο και αν αυτό δεν είναι εφικτό,χρήση φίλτρου στην οθόνη εργασίας.

•    Βελτίωση της θέσης εργασίας,τουλάχιστον 60 εκατοστά μακρυά από την οθόνη και τοποθέτηση της οθόνης στο ύψος των ματιών ή ελαφρώς χαμηλότερα.

•    Τήρηση του κανόνα 20-20-20.Τακτικά διαλείμματα από τις συσκευές,ανά 20 λεπτά,για να κοιτάξουμε ένα αντικείμενο στα 20 πόδια(6 μέτρα),για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

•    Χρήση οφθαλμικών φακών που χάρη στο υλικό ή/και τα φίλτρα τους(επιστρώσεις),θα προσφέρουν μία ξεκούραστη όραση,βελτίωση και διατήρηση του κιρκάδιου ρυθμού(βιολογικό ρολόι).

 

Κούραση των ματιών στον υπολογιστή
 

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 210 3214479 και e-mail info@optica-mikaits.gr

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές για την προστασία των ματιών από οθόνες δείτε από εδώ.